ARA02129092814

Hijyen sertifikası Nedir? Nereden, Nasıl Alınır?

Hijyen Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

Hijyen sertifikası; 2013 yılından itibaren uygulamaya giren yönetmelik gereği, bazı hizmet dallarında çalışanların almasını gerekli kılan bir eğitim programıdır. Özellikle gıda ve insana direk temas gerektiren işlerde çalışan bireylerin, bu sertifikaya sahip olması gerekiyor. Bu zorunlu eğitim kapsamında yer alıp da yönetmeliğe uymayan iş yerleri ve elemanların idari para cezası uygulamasına maruz kalacaklarını bilmesi gerekmektedir.

Hijyen Sertifikası talepleriniz için 0212 909 03 93 nolu numaramızı araya bilirsiniz.

Hijyen kelimesi en genel anlamıyla; sağlıklı bir ortam yaratılması yönündeki tüm uygulamaları ve sağlık bilgisi dahilindeki tüm unsurları ifade etmektedir. İnsan sağlığına etki eden unsurlar arasında yer alan; kişisel temizlik, insana hizmet veren kurumların ve özellikle gıda sektörü bünyesinde yer alan iş yerlerinin temizliği ile bir hizmet alımına aracılık eden tüm alet edevatın sağlığa zarar verebilecek mikroplardan arındırılmış olması bu kavramın içeriğini oluşturuyor. Yüzeysel bir temizlikten farklı olarak, görünmeyen zararlı organizmaların da temizliğini kapsamaktadır.

Kimlerin Hijyen Sertifikası Alması Zorunludur?

Sağlıklı bir yaşam öngören bu yönetmelikle; bir çok hizmet sektörü dahilindeki iş yerleri ve çalışanları bu zorunlu eğitimi tamamlamak durumundalar. Kimlerin bu eğitime katılması gerektiği, yapılan işin mahiyeti ile belirlenmektedir. Kısaca;

  • Gıda üzerine hizmet ve üretim yapan kurumlar: Restoranlar, yeme-içme mekanları, gıda üretilen fabrikalar vb.
  • Kullanım suyu ve doğal mineralli su üretimi yapılan yerler.
  • İnsanların geçici olarak konakladığı hizmet alanları: Oteller, pansiyonlar, dinlenme tesisleri vb.
  • İnsana temas gerektiren temizlik hizmetlerinin sunulduğu kurum ve kuruluşlar.
  • Berber, kuaför, masaj ve güzellik salonları.
  • Dövme ve piercing uygulaması yapılan ortamlar.
  • Hamam, sauna ve benzeri yerler.

Bu ve benzeri kurumların mekan ve personel bazında hijyen kurallarına uyması gerekmektedir. Ayrıca bir çok iş alanında görev alacak elemanların da bu eğitime katılması zorunludur. Bunlardan örnek vermek gerekirse;

  • Gıda işletmeciliği elemanları
  • Su ve deniz ürünleri alanında satış yapan elemanlar
  • Tarım ürünleri satış elemanları
  • Et ve et ürünlerinin üretim ve satışını yapanlar
  • Aşçı, şef, pastacı
  • Sebze ve meyve üretim/işletme elemanları
  • Kantin işletmecileri
  • Şarküteri ve benzeri gıda pazarları satış elemanları
  • Garsonlar
  • Çay, Su ve Süt üretim personelleri
  • Zeytin ve hububat işletme elemanları

Bu liste bilgilendirici bir mahiyet taşımaktadır. Üretim, satış ve işletmesini yapacağınız alanın bu kapsamda olup olmadığını öğrenmek ve programa katılmak için yetkili kurumlardan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca yönetmelikte zorunluluğu sabit olmayan; fakat tercih eden tüm kişi ve kurumlar için de bu uygulamaya katılmak mümkün.

Hijyen Sertifikası Nereden Alınır?

Bu sertifikaya sahip olmak sanıldığı kadar uzun ve zahmetli bir süreç değildir. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurum ve kurslar tarafınca verilen eğitim kapsamında belli bir yönerge izlenmektedir. Program dahilinde görevlendirilen kurs ve yetkililer, bu yönerge ışığında hareket ederler. Kurs dahilinde katılımcılara kazandırılması gereken bilgi ve davranış şekilleri aktarılır. Ayrıca eğitim sonunda katılımcılara MEB onaylı bir belge verilmektedir. Bu belge kişi ve kurum hizmet verdiği süre boyunca geçerli olacaktır. Programa başvuru yapabileceğiniz kurumlar;

  • MEB’e bağlı kurum ve kurslar
  • Halk Eğitim Merkezleri
  • İzinli iş yerleri

Hijyen Eğitimi Konuları ve Esasları

Sürecin hayata geçirilmesinde ehliyetli kurum ve kişiler tarafından, gerekli adımlar takip edilerek standart bir uygulama gerçekleştirilmektedir. Kişisel temizlikten, ortam temizliğinin nasıl yapılması gerektiğine kadar gerekli tüm konular katılımcılara aktarılır.  Kurs içeriğinde yer alan eğitim konularından bazıları şöyledir;

  • Tuvalet temizliği
  • Kişisel temizlik kuralları
  • Koruyucu giysi kullanımı
  • Bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri
  • Gıda hijyeni
  • Mutfak hijyeni

Bu bilgilerle, katılımcıların her türlü riski anlaması ve gerekli adımları atacak düzeyde olması sağlanır. Eğitimin süresi bir gün ve toplamda 8 saattir. Herkesin yapabileceği kuralları barındıran işlemler, hayatî bakımdan oldukça önem teşkil etmektedir. Birçok hastalığın ve hastalık üreten parazitlerin gıdalarla ve topluluklar içinde temas sonucu yayılma gerçekleştirdiği düşünülürse, bu basit uygulama ile elde edilecek sonucun niteliği anlaşılmış olur.

Hijyen Sertifikasının Önemi

Umuma açık alanlarda ve hava şartlarında kimyasal bozulmalara sebep olabilecek gıda ürünlerinde parazitler, mikroplar ve zararlı tüm organizmalar sağlığı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir. Bulaşıcı hastalıkların transferini mümkün kılan alış-veriş esasına dayalı işletmelerde bu durumun önüne geçmek en birincil sorumluluktur. Bu alışveriş bir üretim materyali olabileceği gibi hizmet alım-satımlarını da ifade etmektedir. Çünkü unutulmaması gereken nokta; bakteri ve virüslerin sadece kullanılan ürünler aracılığıyla yayılma göstermeyeceğinin bilinmesi olacaktır.

Hijyen Sertifikası Örneği

Taşıyıcı unsur; bir insan ya da mekanın direk kendisi olabilmektedir. Özellikle tuvalet kullanımı ve umumi tuvaletlerin temiz tutulması toplum sağlığı açısından oldukça önemli. Bu aşamada yüzeysel bir temizlik göze hitap etmekten öteye geçmeyecek ve asıl yok edilmesi gereken parazitler varlığını sürdürmeye devam edecektir.

Sağlığı tehdit eden unsurlardan arınmamış ortamlardaki mikroplar, son derece hızlı bir yayılma gösterebilir. Bu sebeple, tek bir mekanın temizliği bile toplumsal sağlığın korunmasında etkili olacaktır.

Yasanın kapsadığı tüm branşlarda, mekanların ve personellerin temizliği süreklilik gösteren bir anlayışla yerine getirilmelidir. İnsana hitap eden tüm alanlarda yeterlilik, kalite ve güvenlik gibi nitelikler; temizlik kavramını da işaret etmektedir. Yaptığınız işin değerini belirleyen esaslar, sağlık açısından değerlendirildiğinde belli bir düzeyde olmalıdır. Burada bize düşen, tek tek her ortam ve bireyin belli standartlara uygun olmasını sağlamak olacaktır. Aksi takdirde, sağlıksız ortamlar ve gıdalar önce kişileri, sonra toplumları ve gelecek nesilleri olumsuz yönde etkileyecektir.

Sağlık bilgisi yönünde eğitimini tamamlamış bireyler yetiştirmek, toplumların kaliteli yaşam düzeyini arttıracak bir faktör. Ayrıca bir ortamın ve mensuplarının bu asgari müştereklere riayet etmesi bir tercih değil, zorunluluktur.

Kale Temizlik Personeli ve hijyen 

Kale temizlik olarak hijyen kavramını tam olarak benimsemiş bir yönetime sahibiz. Personellerimiz Hijyen sertifikalarına sahiptir ve bunla da yetinmeyip farklı eğitimlerde verilmektedir. Ev ve ofis temizliği gibi çoklu ortamların temizlenmesi esnasında hijyen kurallarına tam uyum gerekmektedir. Kale temizlik şirketi bu konuda siz değerli müşterilerine memnuniyet garantisi vermektedir.

Yorum Yap - Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*