ARA02129092814

Gündelikçi Bayan Günlük Sigorta Ne Kadar ve Nasıl Yapılır?

Gündelikçi Bayan Günlük Sigorta Ne Kadar ve Nasıl Yapılır?

Gündelikçi bayan sigortası, 1 Nisan 2015’ten bu yana  zorunlu bir prosedüre bağlanmıştır. Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin ve hizmet sağlayanların güvenlik, hak ve hukuklarını korumak adına yasalaştırılan bu kanun gereği, işyeri bildirgesi verme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Böylece sigortalılaştırmanın önü açılmıştır. Bu hizmetlilerin sigorta primleri ve yasal süreç, çalışma gün sayısına göre belirlenmektedir. Buna göre ayda 10 günlük çalışma periyodu sınır olarak saptanmıştır.

Kişinin bu sınırdan düşük ya da yüksek bir gün sayısında faaliyet göstermesi, yasal zorunluluğun da yönünü tayin etmektedir. Yeni bir uygulama olarak, 5010’ kısa mesaj göndererek ya da web sitesinde başvuru kanalları aracılığıyla bildirim yapılabilmektedir. Böylece gündelikçi çalıştıracak kişi, yasal süreçte ilk adımı tamamlamış olur. Bundan sonra brüt asgari ücrete göre hesaplanmış primleri faturalandırma ya da kredi kartı yoluyla yatırmanız yeterli olacaktır. İstanbul Anadaolu ve Avrupa yakasında hizmet veriyoruz.

Gündelikçi Günlük Sigortası Nasıl Yapılır?

Gündelikçi günlük sigortası nasıl yapılır? Başvuru kanalları nelerdir ve kimler işveren kapsamında sayılıyor? Bu soruların cevaplarını bilmek, yasal bir cezaî uygulamaya maruz kalmanızı engelleyecektir. Gündelikçi bayan evinize aylık periyotta 10 günden daha az geliyorsa, işveren kapsamında yer almıyorsunuz. Bu yüzden bazı mükellefiyetlerden muaf tutulmaktasınız. Örneğin;

  • İşyeri bildirgesi
  • Sigortalı işe giriş belgesi
  • Aylık prim
  • Hizmet belgesi
  • İş çıkış belgesi

Bu bahsi geçen yasal zorunluluklar, ev hizmetinde ayda 10 günden daha fazla çalışan bir personel varlığında gerekli olmaktadır. Fakat bu süreçten az da olsa, yasal olarak atmanız gereken bazı adımlar mevcut. Öncelikle 5510’ kısa mesaj göndermeniz gerekecektir. Olası iş kazalarının önlemi olarak da günlük 2.10 TL gibi cüzî bir para yatıracaksınız. Sigorta kapsamına girecek gün sayısına ulaşan ev çalışanlarınız için, aşağıdaki adımları atmanız gerekiyor.

  1. Bildirim
  2. Prim Ödemesi

Gündelikçi Günlük Sigorta Başvurusu

Gündelikçi günlük sigorta başvurusu mobil ve web yoluyla yapılabildiği gibi, SGK kurumlarına gidilerek de gerçekleştirilebilir. 5510’a bir mesaj atarak ya da SGK’nın internet üzerinden sağladığı iletişim kanallarını kullanarak başvuru yapabilirsiniz. Bu yollarla yapacağınız başvuruların, her iş günü güncellenmesi gerekmektedir. SGK binasına gittiğinizde de size bazı bilgileri içeren bir form verilecektir. Bu formu doldururken tüm bilgilerin gerçek olduğunu beyan etmiş olursunuz. Altında sizin ve personelin ıslak imzası da bulunmak zorundadır. Temizlikçi sigortalarında internet üzerinden başvuru yapılacaksa, çalışanın da önceden sisteme giriş yaparak beyanda bulunmuş olması şart.

Kale Temizlik Şirketi olarak gündelikçi çalıştıran siz ev ve iş yeri sahipleri için günlük sigorta konusunda tüm sorularınızı muhasebe yetkililerimiz cevaplandıracaktır. Yorum bölümünden bizlere istediğiniz soruları sora bilirsiniz.

Gündelikçi Sigorta Primleri

Gündelikçi sigorta primleri brüt asgari ücret üzerinden hesap edilmektedir. Hesaplanan tutar SGK’nın resmî internet sitesinden ya da banka aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Kısa mesaj başvurularında ise, faturaya 2.10 TL’lik bedel yansıtılmaktadır.

Ev temizliğinde çalışan hizmetliler, ilgili kanunnamenin EK9 kapsamında belirtilen esaslara göre belirlenmektedir. EK9’da prim miktarları ve diğer detaylar açıkça beyan edilmektedir. 2018 yılı için ödenmesi öngörülen ücretler ve yasal gereklilikler şu şekilde özetlenebilir:

  • Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışacak personelin günlük prim ödemesi 25.36 TL, aylık prim ödeme tutarı 761 TL olarak hesaplanmıştır.
  • İşverenin düzenli prim yatırması ve geçmişe yönelik borcu bulunmaması durumunda kanunnamede yer alan indirimden faydalanılabilir. Bu kanuna göre %5 tutarında bir indirim mevzubahis olmaktadır.
  • Bazı şartların yerine getirilmesi halinde 4447/10. Madde teşvikinden yararlanmak mümkün. Buna göre; çalışanın son 6 aylık süreçte 4a SSK kapsamında çalışmamış olması ve işveren tarafından primlerin düzenli olarak ödeniyor olması gerekmektedir. Bu teşvik, sigortalı başına 100 TL olarak belirlenmiştir.

Ev Hizmetleri Kapsamında Neler Var?

Ev hizmetleri adı altında pek çok günlük iş alanı yer almaktadır. Temizlikçi tanımlaması altında hizmet veren bireyler, hane içinde ihtiyaç duyulan pek çok uygulamayı gerçekleştirirler. Peki bunlardan hangisi sigortalı işçi kapsamına giriyor? Ayrıca hangi durumda işveren statüsünde değerlendirileceksiniz? Bu soruların cevabını bilmek ve bu yönde atmanız gereken adımları hayata geçirmek önemli. Aksi takdirde kaçak işçi çalıştırma durumunda düşebilir ve süreçten zararlı çıkabilirsiniz.

Yukarıda çalışan gün sayısına göre işveren kavramına açıklık getirmiştik. Bir de çalışan kişinin yakınlık derecesine de bakmak gerekiyor. Temizlik yapacak personelin yakın ve 3. derece yakın akraba olması durumunda, işveren kapsamında yer almayacaksınız. Bu kapsam dışında kalan bireylerin yaptıkları hizmetler ise yasal bir yönergeye bağlanmıştır. İşte ev hizmetlerinde yer alan hizmet kolları:

  • Genel temizlik
  • Ütü
  • Yemek
  • Çamaşır yıkama
  • Bahçe bakım işleri
  • Bulaşık yıkama
  • Çocuk bakımı
  • Yaşlı bakımı
  • Hasta bakımı

Yorum Yap - Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*